Huh, mikä vuosi! Kuulumisia Atlantin takaa Sunshine Statesta
Töissä Skanskassa

Skanskan blogi:

Huh, mikä vuosi! Kuulumisia Atlantin takaa Sunshine Statesta

Aloitin Skanskan hankintayksikössä harjoittelijana jo opiskeluaikoina, eli vuonna 2011. Ura hankintojen parissa kiinnosti minua jo silloin, sillä ulkoisten resurssien ja hankintojen vaikutus yrityksen liiketulokseen on merkittävä – erityisesti rakennusalalla.

Vuoden 2019 alussa avautui mahdollisuus lähteä Skanska Unlimited -vaihto-ohjelmaan Yhdysvaltoihin osaksi USA Buildingin strategista hankintatiimiä. Sillä tiellä olen edelleen.

Kylmästä lämpimään, itärannikolta länsirannikolle

Tammikuussa 2019 matkasin kylmästä lämpimään, eli Helsingistä Floridaan. Alkuperäinen puolen vuoden jakso on vaihtunut pysyvään työsuhteeseen USA Buildingin rakentamispalveluissa.

Vaikka työpisteeni ja kotini sijaitsee Floridan pääkonttorilla Tampassa, työskentelen kansallisella tasolla Supply Chain Managerina. Hankintatiimimme avustaa suuria projekteja hankintojen suunnittelussa ja toteutuksessa itärannikolta länsirannikolle. Tiimissäni minulla on kolme mahtavaa kollegaa, joista jokainen on eri toimistossa ja osavaltiossa. Työskentelemme USA Buildingin hankintaohjelmassa, joka tekee projektien varhaisessa vaiheessa yhteistyötä laite- ja materiaalitoimittajien kanssa. Ohjelma hyödyntää koko Skanskan kansallista volyymia ja mittakaavaa, sekä materiaalitoimittajien teknistä asiantuntemusta asiakkaidemme hyödyksi. Käytännössä kehitämme projektikohtaisia hankintastrategioita, tarjoamme budjetointiapua paikallisille laskentatiimeille, sekä ylläpidämme strategisia toimittajasuhteita.

Fika
”Fika”-tauko Tampan toimistolla, kiitos ruotsalaisen HR-päällikkömme.

Vaihtelevat ja opettavaiset työpäivät

Työpäivät koostuvat eri vaiheissa olevien projektien rakennusselitysten ja piirustusten tulkitsemisesta sekä puhelinpalavereista Skanskan eri toimistojen ja strategisten hankintakumppaneiden välillä. Avustan paikallisia laskentatiimejämme (Preconstruction teams) saavuttamaan budjettitavoitteet talotekniikka-, hissi-, sekä tietyissä pintakäsittelyyn liittyvissä tuoteryhmissä. Itselleni ainakin talotekniikkaan, jonka osuus on jopa 30 % rakennuksen kustannuksista, perehtyminen on ollut suurimpia kehitysalueita. Olen itse asiassa yllättynyt, kuinka paljon vuodessa voi omaksua uusia asioita!

Viikoittain avustan projekteja myös toimitusviiveisiin ja muihin haasteisiin liittyvissä neuvotteluissa. 

Haasteilta ei tietysti voi täysin välttyä, kun kyseessä on satojen miljoonien suuruiset hankkeet. Ihailen todella amerikkalaisten kollegojeni can-do-asennetta ja kykyä sopeutua nopeasti muutoksiin.

Täällä olen myös huomannut, että rakennusalalle ajaudutaan ennakkoluulottomasti mitä erilaisimmista taustoista. Amerikkalaiset uskovat työssäoppimiseen. Useissa rakennushankkeissa on myös monimuotoisuusvaatimuksia alihankintaverkostolle: tietty %-osuus tulee olla naisten/vähemmistöjen omistamia ja pieniä paikallisia yrityksiä.

Erilaisia urakkamuotoja

USA:ssa olen saanut tutustua erilaisiin urakkamuotoihin. Täälläpäin roolimme rakennuttamispäällikkönä alkaa useimmiten siinä vaiheessa, kun suunnitelmat ovat vajaita tai niitä ei ole lainkaan. Muistuttaa hyvin rakennuttamiskonsultin tehtäviä. Hankinnan näkökulmasta pystymme hyödyntämään materiaalitoimittajien teknistä osaamista hyvin aikaisessa vaiheessa. Lähes jokainen projekti käy läpi lukuisat arvoanalyysit (Value Engineering), joissa kustannuksia pyritään alentamaan ilman, että projektin tavoitteista tingittäisiin. Asiakkaan hyötynä on siis parempi kustannusten kontrolli projektin alusta alkaen.

St. Pete Pier
Uusi St. Pete Pier, jota rakennamme Floridassa – avattaessa suurin rantapuisto Amerikan kaakkoisosassa.

Projektit USA:ssa voitetaan harvoin pelkällä hinnalla. Siitä johtuen jokaisessa paikallisessa toimistossa on panostettu timanttiseen markkinointitiimiin, joka huolehtii, että tarjousmateriaalissa on otettu tilaajan tarpeet huomioon laaja-alaisesti. Tilaajien haastatteluihin valmistaudutaan siis koko toimiston voimin ja perusteellisten workshopien kautta. Asiakastyötä tehdään hyvin systemaattisesti ja pitkäjänteisesti.

Tampa Bay – paras paikka asua

Asuinpaikkana Tampa Bay on yllättänyt minut positiivisesti ja olen vakuuttunut, että tämä on Floridan paras paikka asua. Tampa on päässyt ”USA:n energisten kaupunkien” -listoille ja vuosikymmenen mittainen rakennusbuumi on tuottanut yli 2 miljardin dollarin arvosta uusia hotelleja, lentokenttäkorjauksia, kohdepuistoja ja urbaaneja ruokahalleja.

Tampan Downtown.

Itse asun toimistomme naapurissa, mikä on varsinaista luksusta Floridassa. Naapurissani, Raymond James Stadiumilla, järjestetään vuoden 2021 Superbowl. Uusia asukkaita Tampa-St. Petersburg -metropoliin muuttaa viikoittain yli 1000. Tällä hetkellä sen väkiluku on hieman alle 3 miljoonaa. Alueen rakennusmarkkinat jatkavat kehittymistä kohtisuoraan ylöspäin, joten downtown on nostureita täynnä.

Clearwater Beach Tampa Bayssa.
Clearwater Beach Tampa Bayssa.

Viikonloput kuluvat rennosti Crossfit-salilla, road-tripeillä kavereiden kanssa sekä kuuluisilla Tampa Bayn rannoilla, muun muassa Clearwater Beachillä, jotka on jo monta vuotta putkeen rankattu USA:n parhaimmiksi. Olen sopeutunut tänne hyvin, ja aika ajoin tuntuu, että työnteko suomeksi ei enää onnistuisi!

Linda Savolainen

Linda Savolainen

Aloitin Skanskan hankintayksikössä vuonna 2011. Siirryin 2019 Skanska Unlimited -vaihto-ohjelman kautta Yhdysvaltoihin osaksi USA Buildingin strategista hankintatiimiä. Toimin Skanskalla syksyyn 2020 asti.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää