Räätälöidyt neuvot voivat auttaa palautumisessa ja työhyvinvoinnissa
Töissä Skanskassa Vastuullisuus

Skanskan blogi:

Räätälöidyt neuvot voivat auttaa palautumisessa ja työhyvinvoinnissa

En totta vieköön ole mikään kympin arvoinen palautuja. Kirjoitan kuitenkin jakaakseni kokemuksen neuvoista, jotka sain palautumiseen hyvinvointivalmentajalta. Palautumisessa on kyse arkisesta hyvinvointiosaamisesta, ja olen mielenkiintoisen prosessin kautta oppinut, että tässäkin ulkopuolinen ammattilaisapu voi auttaa.

Kun Skanska tarjosi koko henkilöstölleen mahdollisuutta lähteä mukaan henkilökohtaisiin hyvinvointivalmennuksiin ja kehonkoostumusmittauksiin, päätin heti, että tätä kokeilen. Paino oli sanalla henkilökohtainen, eli jokaiselle osallistujalle luvattiin hänelle relevantteja neuvoja päivittäisen hyvinvoinnin parantamiseen. Tämä oli se ratkaiseva tekijä, joka sai ajattelemaan, että asia on aikani arvoinen.

Lehtien hyvinvointijutuissa kerrotaan, kuinka vaarallista ylipaino on, kuinka kännykän ruutua ei saisi tuijotella ennen nukkumaanmenoa ja kuinka vain noin joka viides suomalainen liikkuu joko minimisuositusmäärän tai sitä enemmän. En ole itse saanut juuri mitään irti näistä jutuista, koska minun haasteeni ovat muualla: painoani on pikemminkin pitänyt kasvattaa kuin alentaa, liikuntaa tulee suunnilleen riittävästi ja vihreää ja kuitua syötyä. Sen sijaan unensaantini on retuperällä, työskentelen samassa asennossa tuntikausia ja tuijotan tietokoneen ruutua päivittäin niin paljon, etten uskalla sitä tässä kertoa. 

Hyvinvointivalmennuksella huomio helposti saavutettaviin voittoihin

Kun astelin ensimmäisen kehonkoostumusmittauksen jälkeen hyvinvointivalmennukseen, huokasin mielessäni. Odotin ehkä hiukan kuulevani saarnan siitä, miten liian vähäinen uni vie ennenaikaiseen kuolemaan ja kuinka minun pitää välittömästi ruveta nukkumaan enemmän. Tilanne olikin hyvin erilainen: valmentaja kartoitti tilanteen kyselemällä minulta elämäntilanteestani, levosta ja ruokailurutiineistani. Sain kuulla, että valmennuksen tarkoitus ei ole saada minua kertaheitolla luopumaan hyvinvointiani kuormittavista asioista ja tekemään radikaalia elämäntyyliremonttia.

Moni jättää elämäntaparemontin kesken, jos siinä haetaan liian kokonaisvaltaista muutosta. Todellisuus murskaa helposti korkealle asetetut tavoitteet. Valmennuksessa tarkoitus olikin tuoda ulottuvilleni saavutettavissa olevia pieniä parannuksia, jotta jaksaisin paremmin.

Sykevälimittaus paljastaa, milloin oikeasti palaudut

Uutta ajateltavaa tarjosi myös FirstBeat-sykevälimittaus. Siinä mitataan usean vuorokauden ajan lepoa, stressiä ja palautumista. Hyvinvointivalmentaja näytti minulle mittaustuloksen surullisesti alaspäin valuvan käyrän, joka kuvasi palautumistani. Olin pakannut viikonlopun niin täyteen ohjelmaa, että työviikon jälkeen palautumista ei ollut tapahtunut lainkaan. Aloitin uuden viikon jo valmiiksi väsyneenä.

Valmentaja totesi, että liikuntani oli juuri oikealla tavalla kuormittavaa, mutta siitä ei olisi minulle paljon hyötyä, jos en kiinnittäisi huomiota myös palautumiseen. Olin aina aikaisemmin ajatellut, että jos vain harrastan riittävästi liikuntaa ja syön terveellisesti, palautumisella ei ole niin väliä. Havainto jäi mietityttämään.

Kirjoittaja lenkkipolulla Keskuspuistossa nauttimassa viileästä kesäillasta.

Torkut tulevat tarpeeseen

Kolmen henkilökohtaisen valmennuskerran jälkeen tapani ovat muuttuneet jonkin verran. Nykyään tapahtuu esimerkiksi sitä, että jätän välillä siivoamatta, koska katson, että on tärkeämpää levätä tai ottaa torkut. Huolehdin myös siitä, että kaiken kiireen keskellä teen jotakin mukavaa joka päivä – jotakin, mikä on vain minua varten ja joka ei liity työhön tai muihin velvoitteisiin.

Tuttuni ja perheeni sanoisivat, että minä ja palautuminen emme edelleenkään sovi samaan lauseeseen. Silti oma kokemukseni on, että minulla on nyt valmennuksen jälkeen enemmän niitä päiviä, jolloin en paahda koko ajan sata lasissa. 

Kesään 2019 mennessä Skanskan yli kahdelle tuhannelle työntekijälle ja toimihenkilölle on tarjottu mahdollisuutta osallistua henkilökohtaiseen hyvinvointivalmennukseen. Suurin osa skanskalaisista on lähtenyt vapaaehtoiseen hyvinvointivalmennukseen mukaan ja kokenut saaneensa siitä hyötyä. Valmennukset tapahtuvat työpaikalla työaikana. Näin työhyvinvointi tulee niin lähelle ja niin matalan kynnyksen päähän kuin mahdollista.

Liisa Salmela

Liisa Salmela

Työurani aikana olen kirjoittanut varmasti satoja tiedotteita, valmentanut kymmenittäin ihmisiä kohtaamisiin tiedotusvälineiden kanssa, suunnitellut ja toteuttanut, oikolukenut ja kääntänyt, tehnyt esityksiä ja laatinut ohjeita, tuottanut sisältöä verkkoon, tviitannut ja vastaillut toimittajien kysymyksiin. Eteen tulee työtehtävien myötä koko ajan jotakin uutta. Työskentelin viestintäpäällikkönä Skanskassa kesään 2021 saakka.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää