Terveiset jättimäiseltä LaGuardian projektilta
Töissä Skanskassa

Skanskan blogi:

Terveiset jättimäiseltä LaGuardian projektilta

Olen vuoden 2019 Skanskan sisäisessä Stretch -vaihdossa New Yorkissa LaGuardia-lentokenttähankkeen VDC (Virtual Design and Construction) -tiimissä. LaGuardia on Skanskan kaikkien aikojen suurin projekti, ja onkin mahtavaa olla mukana maailmanluokan hankkeessa keskella suurkaupunkia. LaGuardian työmaa koostuu kymmenestä projektista, joista suurin on noin Olympiastadionin kokoinen HeadHouse-osa. Projekti on siis valtava. Lentokenttä on myös samaan aikaan täydessä toiminnassa. Kyseessä DesignBuilt-hanke ja toteutamme sitä yhdessä Walsh-rakennusliikkeen kanssa.

Tehtäväni projektilla

Päätehtävänäni projektilla on Central Hall -rakennuksen suunnittelunonohjaus ja keskityn erityisesti talotekniikkaan. Central Hall yhdistää Skanskan osuuden Delta-lentoyhtiön rakentamaan osaan ja sen alla on uusi koko lentokenttää palveleva lämmönsäätely- ja vedenjakelukeskus.

Vedän viikoittain suunnittelukokouksia, joissa aliurakoitsijoiden kanssa tuotamme suunnitelmat tehdasvalmistusta ja rakentamista varten. Suomessa näitä kokouksia voisi kutsua ICE-sessioiksi, sillä suunnittelemme lähes yksinomaan tietomallin kautta ja korjaamme paikan päällä heti esille tulleet ongelmat yhdessä tuotannon kanssa.

Central Hallin lisäksi simuloimme tiimissämme työmaan aikataulua sekä varmistamme, että rakennettu vastaa suunniteltua. Tämän teemme mm. laserkeilaamalla työmaalla ja yhdistämällä saadun pistepilven koordinaatistoon, tietomalliin ja työmaalta otettuihin 360-kuviin.

Pidän siitä, että teknologiasta saadaan heti konkreettista hyötyä, kun pystymme näyttämään, että mitoitusta on vielä tarkennettavana tai että rakenteet ja talotekniikka ovat tuuman murto-osaltaan siinä kohtaa kuin ne on tarkoitettu. Näin varmistamme myös, että tilaajalle luovuttamamme aineisto vastaa todellisuutta.

LaGuardian havainnekuva.

Parasta tähän mennessä

LaGuardia-hankkeella parasta on ollut yhteisöllisyys. Projektin oma Skanska Walsh Connect -organisaatio järjestää paljon tapahtumia työmaan porukalle. Tätä kautta on päässyt laajasti tutustumaan eri ihmisiin ympäri projektia. Olemme olleet mm. laskettelureissulla, pelaamassa curlinkia ja katsomassa urheilua. Muutenkin työkaverit ovat todella sosiaalisia ja tekemistä riittää myös vapaa-ajalla.

Skanska Walsh Skitrip Catskills Mountains.

Olen myös päässyt vierailemaan Skanskan eri projekteissa ympäri New Yorkia, kuten Moynihan asemakeskuksessa Manhattanilla, The MET (Metropolitan Museum on Art) työmaalla Central Parkissa seka Empire State Buildingin näköalatasanteiden uudistusprojektissa.

The MET:in katolla, Skanska uudistaa Metropolitan Museum of Artin kattorakenteet ja -lasit.

Kesäsuunnitelmiin kuuluu matka juhannuksena Suomeen. Sen jälkeen käymme kesäkaupungissa Hamptonsissa työkavereiden kanssa. Lisäksi aion viettää paljon aikaa ulkona ja käydä juoksemassa Central Parkissa sekä yritän edistää uutta harrastustani, sähkökitaran soittoa.

Ensimmäinen puolivuotta on mennyt todella nopeasti ja luulen, että seuraava puolisko menee myös. Central Hallin rinnalle saan myös uusia tehtäviä kuten tietöiden aikataulutusta ­­- infrapuoli onkin minulle aivan uutta.

Tulen takaisin Suomeen varmasti monta kokemusta ja taitoa rikkaampana.

 

Vuokko Suutarla

Vuokko Suutarla

Aloitin Skanskalla 2010 työmaalla, jonka jälkeen tein logistiikkainsinöörin töitä ja nyt olen kehitysinsinöörinä BIM-tiimissä. Parasta työssäni on rakentamisen kehittäminen ja uusiin teknologioihin tutustuminen ja niiden hyödyntäminen. Ja tietysti mahtava tiimi keiden kanssa teen töitä.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää