Rakennusalan digitalisaatiossa ääripäät kohtaavat
Kehitystoiminta

Skanskan blogi:

Rakennusalan digitalisaatiossa ääripäät kohtaavat

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan ns. kypsät yritykset ovat muutoksen jarru, koska ne varjelevat nykyistä liiketoimintaansa. Tuoreet yritykset sen sijaan mahdollistavat muutoksen, koska ne haastavat nykytilaa. Molemmat kuitenkin tarvitsevat toisiaan, ja parhaimmillaan tämä tarve vie molempia yrityksiä eteenpäin kohti luovaa liiketoimintaa.

Harvan start-upin innovaatio tavoittaa sellaisenaan nopeasti laajan yleisön tai on avainasemassa muuttamassa toimialojen liiketoimintamalleja. Tämä on kuitenkin mahdollista. Esimerkiksi viime vuonna Slushin yhteydessä järjestetyssä rakennus- ja kiinteistöaloille suunnatussa ReCoTechissa Tomorrow Techin Sami Honkonen visioi, miten digitalisaatio tulee muuttamaan asuntokauppaa lähivuosina ja ehkä jo vuonna 2019. Digitaalisesta asuntokaupasta uutisoivat niin Yle kuin Helsingin Sanomat. Moni kuitenkin saattoi jopa naureskella asialle ja suhtautua skeptisesti varsinkin aikatauluun.

Digitaalinen asuntokauppa on tätä päivää

On ollut hienoa seurata läheltä Tomorrow Techin kasvutarinaa. Start-upina aloittanut yritys on saanut suuret pankit ja yhden maailman suurimmista rakennusliikkeistä mukaan visionsa toteuttamiseen. Pienen kasvuyrityksen ideoista ja visiosta lähti liikkeelle kehityspolku, joka nyt muuttaa niin pankkien kuin asuntojen myyjien toimintamalleja uuden teknologian avulla. Digitaalinen asuntokauppa tarjoaa kuluttajalle helpon ja turvallisen tavan tehdä asuntokauppa silloin, kun se hänelle parhaiten sopii.

Skanskassa olemme pitkään tehneet töitä digitalisaation parissa ja pyrkineet etulinjassa ottamaan käyttöön rakentamisen prosesseissa uusia teknologioita. Tästä ovat esimerkkinä useat tietomallintamisesta saavutetut Tekla BIM Awards -palkinnot. Esimerkiksi Skanskan asuntokohde Luminary valittiin maailman parhaimmaksi tietomallintamiskohteeksi kaupallisten projektien kategoriassa. Tähän asti olemme kuitenkin keskittyneet pääosin oman toimintamme ja tuotantomme näkökulmiin.

Digitalisaatio tarvitsee niin start-upeja kuin suuria toimijoita

Digitaalisen asuntokaupan avulla voimme tarjota monipuolisempaa palvelua asiakkaillemme. Se on myös osoitus siitä, miten uusi lohkoketjuteknologia luo uusia mahdollisuuksia rakennusalalle, ja siitä, miten tärkeitä start-upit ovat rakennusalan digitalisaation kehityksessä. Rakennusalan digitalisaatio ei kuitenkaan etene vain start-up-yritysten voimalla.  Suurilla yrityksillä on tärkeä rooli, jotta uudet teknologiat tai toimintatavat saadaan vietyä laajasti käyttöön.

Nyt se tapahtuu! Suomen ensimmäinen digitaalinen asuntokauppa 11.12.2018 oli ainutkertainen hetki.

Ehkä suurin ja haastavin ero Skanskan kaltaisen vakaan rakennusyrityksen ja start-upien välillä on se, että meillä jokaisen projektin on aina onnistuttava. Start-up-maailmassa kokeillaan paljon ja uskotaan ja toivotaan, että joku juttu onnistuu. Jokainen hanke ei aina mene maaliin eikä kokeilukulttuurin asenteella tarvitsekaan mennä. Uskon, että isoja jopa koko toimialan käytäntöjä muuttavia asioita syntyy vain yhteistyössä ja vahvan yhteisen tahtotilan pohjalta. Digitalisaatiossa ei ole kyse pelkästään teknologiasta, vaan oivaltamisesta ja ketterästä muutosten johtamisesta.

Jan Elfving

Jan Elfving

Olen skanskalainen paluumuuttaja: lähdin Suomen Skanskasta Isoon-Britanniaan vuonna 2015, ja vuoden 2017 lopulla palasin takaisin Suomeen. Aloitin vuoden 2018 alussa Skanska Oy:n johtoryhmän jäsenenä ja vastaan nykyään tuottavuuden kehittämisestä, digitalisaatiosta, tietohallinnosta, yritysturvallisuudesta ja riskienhallinnasta. Isossa-Britanniassa työskentelin kaksi vuotta eight2o-allianssissa ja vastasin alihankintaverkoston integroinnista allianssiin. Se oli monella tavalla opettavaista ja hienoa aikaa.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää