Digitaalisuus parantaa arkea ilman wau-efektejäkin – myös rakennustyömaalla
Kehitystoiminta Töissä Skanskassa

Skanskan blogi:

Digitaalisuus parantaa arkea ilman wau-efektejäkin – myös rakennustyömaalla

Oululaisella työmaalla suunnitelmat kulkevat mukana padilla. Paperisia piirustuksia ei enää juuri tarvita.
Oululaisella työmaalla suunnitelmat kulkevat mukana padilla. Paperisia piirustuksia ei enää juuri tarvita.

Digitaalisuudesta keskustellessa huvittaa usein terminologia, joka kuulostaa lähes salatieteeltä. Lohkoketjuista ja digitaalisista kaksosista puhumalla saa helposti mystifioitua aiheen ja tehtyä siitä vaikeammin lähestyttävän. Lisäksi moni asiaan vihkiytynyt esittää näkemyksiä, että digitaalisuus tuo heidän toimialoilleen tai yrityksilleen merkittävää uutta liiketoimintaa, ja lisämyynti on jo ihan nurkan takana. Skanskan kohdalla en itse usko, että näin tulee käymään. Pikemminkin digitalisaatio on keino palvella olemassa olevia asiakkaitamme paremmin ja parantaa oman toimintamme tehokkuutta sekä toimistoilla että työmailla.

Arkikokemus kertoo, että maailma ei ehdi muutamassa vuodessa muuttua kovin erilaiseksi. Digitaalisuus on kuitenkin poikkeus: sillä saralla tapahtuu paljon ja nopeasti. Kukaan ei tiedä, mitkä osoittautuvat lopulta oikeiksi ratkaisuiksi ja parhaiksi teknologioiksi. Sen kuitenkin tietävät kaikki, että kehityksessä pitää olla mukana ja kokeilla erilaisia ratkaisuja valmiina laajentamaan skaalaa tarvittaessa.

Haluamme tulevaisuudessa palvella asiakkaitamme – niin asunnonostajia, ammattirakennuttajia kuin loppukäyttäjiä – digitaalisesti koko asiakaspolun ajan ensikontaktista kodin, rakennuksen tai infrakohteen käyttövaiheeseen. Toisaalta haluamme kerätä toteuttamistamme rakennuksista tietoa myös itsellemme, jonka perusteella pystymme rakentamaan aiempaa laadukkaammin. Asiakkaamme saavat tätä kautta toivottavasti edellytyksiä myös kiinteistöjen elinkaaren älykkääseen hallintaan.

Digitaalisuus parantaa arkea ilman wau-efektejäkin

Joidenkin muiden alojen edustajien näkökulmasta voi kuulostaa erikoiselta, että rakennustyömaiden fyysistä työtä tekevillä työntekijöillä älylaitteet eivät vielä ole arkipäivää eivätkä jokaisella käytössä. Tämä on kuitenkin edelleen todellisuutta rakentamisessa. Skanskalla työntekijämme ovat testanneet älylaitteita, ja testiprojektimme tulokset osoittavat, että eniten hyötyä työntekijät kokevat laitteista olevan juuri suunnitelmien ja tietomallien reaaliaikaisessa tarkastelussa. Seuraavana hyötylistalla tulevat aikataulujen, laadunvarmistuksen, logistiikan ja työturvallisuuden hallintaan kehitetyt sovellukset.

Rakennustyön tekijät kokevat siis saavansa suurimmat hyödyt siitä, kun jokapäiväiset arjen rutiinit digitalisoidaan. Prosessit, jotka ennen tehtiin paperitulosteista katselemalla tai paperilappuja täyttelemällä, on näin saatu digimaailmaan. Tässä ei ole sinänsä mitään wau-efektiä. Kyseessä on malliesimerkki siitä, miten digitalisaatio muuttaa ihmisten arkea ja työelämää ja tehostaa prosesseja ruohonjuuritasolla, vaikkei asiasta saakaan revittyä hätkähdyttäviä otsikoita. Tänä vuonna kaikille työmailla työskenteleville työntekijöillemme kirvesmiehestä raudoittajaan tulevat käyttöön verkkotunnukset, mikä jatkossa mahdollistaa digitaalisten ratkaisujen nopean yleistymisen.

Digiloikka rakentuu mallintamisen perusosaamisen päälle

Jotta voisimme todella hyödyntää digitaalisuutta koko rakentamisen ketjussa ja saada siitä rakennushankkeeseen kytkeytyvälle laajalle toimijoiden verkostolle lisää tehoa koneeseen, seuraava askel ei ole välttämättä uuden, koko alan toimintalogiikan mullistavan teknologian käyttöönotto. Seuraavan askelen pitäisi olla niinkin perusasialta tuntuva seikka kuin laadukkaampi tietomallintaminen.

Tietomallintaminenhan on rakennusalalla jo ilahduttavan usein aivan peruskauraa, mutta miten pitkälle malleja pystytään hyödyntämään esimerkiksi työmaan aikataulusuunnittelussa tai hankinnoissa, on sitten jo hiukan eri asia.

Arkkitehtien, LVIS- tai rakennesuunnittelijoiden laatimien tietomallisuunnitelmien laadun välillä on edelleen huimia eroja. Rakennuksen 3D-malli ja aito tietomalli saattavat näyttää päällepäin samalta. Avainkysymys onkin se, miten tieto on jäsennetty tietomallissa ja jalostuuko tieto aidosti eri osapuolille käytettävään muotoon.

Koko rakennusalalla pitäisi päästä lähemmäksi tavoitetta, että kun rakentaja saa tietomallisuunnitelman padinsa ruudulle, se oikeasti kertoo hänelle, mitä, paljonko, milloin ja miten. Kun näin tapahtuu, työmailla ei enää yksinkertaisesti kannata tehdä asioita muulla tavoin kuin niin, että tietomallit on integroitu kaikkeen toimintaan: tuotannon suunnittelusta ja seurannasta ja elementtien valmistamisesta elementtitehtaalla aina rakennuksen käyttöönottovaiheen perehdytykseen. Jos aihe kiinnostaa, vilkaise, miten tietomallintaminen on kaiken toiminnan perustana esimerkiksi Kainuun Uuden sairaalan hankkeessa.

Tuomas Särkilahti

Tuomas Särkilahti

Olen ollut Skanskassa vuodesta 1997, jolloin aloitin hankintainsinöörinä. Sitä ennen olin ollut viisi vuotta tutkijana TKK:lla. Nykyään olen Skanska Oy:n toimitusjohtaja.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää