Asiakastyö

Skanskan blogi:

Laadukkaaseen asuntosijoittamiseen ei riitä pelkkä Excel-laskelma

Asuntosijoittamisesta on viime vuosina tullut yhä arkisempi asia. Sijoittajien kirjoon mahtuvat niin ammattimaiset isojen sijoitussalkkujen omistajat kuin yhä useammin yksityiset asuntosijoittajat. Moni hankkii sijoitusasunnon tuomaan aikanaan lisätuottoa eläkkeen lisäksi tai lapsille turvaamaan opiskeluajan asumisen.

Jokainen sijoittaja luonnollisesti haluaa sijoitukselleen parhaan mahdollisen tuoton. Tuottoa voi mitata erilaisilla laskelmilla, esimerkiksi oman pääoman tuotolla tai kassavirtalaskelmalla. Kuitenkin Excel -laskelmien rinnalla on hyvä tarkastella myös sijoituskohteen laadullisia arvotekijöitä huolella.

Oma muistilistani laadukkaaseen asuntosijoitukseen kostuu kolmesta asiasta:

  1. Valitse sijainti huolella

Kaikki alkaa houkuttelevasta sijainnista – niin vuokralaisen kuin omistajankin kannalta. Hyvä sijoitusasunto on houkuttelevalla paikalla, hyvien yhteyksien ja palveluiden äärellä sijaitseva nykyaikainen ja toimiva koti, jossa viihdytään. Hyvien julkisten kulkuyhteyksien saatavuus mahdollistaa myös omalta osaltaan vastuunkannon ympäristöasioissa.

Erot alueiden ja kaupunkien välillä kasvavat ja hyvät paikat erottuvat edukseen. Halvin markkinoilta löytyvä vaihtoehto voi tarjota nyt hyvän tuoton, mutta pidemmällä aikavälillä alue ei ehkä enää houkuttele maksukykyisiä vuokralaisia, jotka pysyvät asunnossa pitkään.

Meillä Skanskalla oikean sijainnin valintaa varten tehdään paljon taustatyötä ja teemme jatkuvasti huolellista markkinatutkimusta eri alueista myös asuntosijoittamisen näkökulmasta.

  1. Kiinnitä huomio hyvään suunnitteluun

Vuokra-asuminen on tänä päivänä tasavertainen vaihtoehto omistusasumisen rinnalla. Asumisen vaatimustaso on noussut ja maksukykyiset vuokralaiset edellyttävät vuokrakodilta pitkälti samoja asioita kuin omistusasujat.

Uudiskohde toimii tässä kysyntätilanteessa hyvin. Uudiskohteen suunnittelu on mietitty tämän päivän ja tulevaisuuden asumiseen. Esimerkiksi toimiva talotekniikka, tyylikkäät sisustusmateriaalit, säilytysratkaisut ja avarat asuntopohjat vastaavat tämän päivän asunnonetsijöiden tarpeisiin. Tilojen toimivuus, esteettömyys ja energiatehokkuus ovat uusien asuntojen suunnittelun lähtökohtia. Nykyaikaiset ja energiatehokkaat rakenteet ja modernit talotekniset ratkaisut näkyvät myös omistajan kukkarossa. Hyvä suunnittelu näkyy myös mukavana piharatkaisuna tai vaikkapa hissien, porrashuoneiden, kylpyhuoneiden tai oviaukkojen reiluina mitoituksina, jolloin kotona voi vaivattomasti liikkua myös mahdollisten apuvälineiden kanssa. Myös esimerkiksi Postin Smart Post -palvelun tuominen aulatilojen yhteyteen vastaa nykyaikaisten kuluttajien vaatimuksia.

  1. Tarkastele sijoitusta riittävän pitkällä aikavälillä

Laadukas asuntosijoittaminen ei pyri nopeisiin pikavoittoihin. Jos sen sijaan pitkän tähtäimen huoleton sijoittaminen kiinnostaa, kannattaa harkita uudiskohdetta. Uudiskohteen ylläpitokustannukset ovat ennakoitavissa ja maltillisia eikä remonteista tarvitse huolehtia vuosikymmeniin. Laadukas koti hyvällä sijainnilla houkuttelee maksukykyisiä vuokralaisia.

Skanskan perustamissa uusissa asunto-osakeyhtiöissä yhtiölainat on tuloutettu. Osakas voi siis vähentää yhtiölainaosuuden lyhennyksen kokonaisuudessaan vuokratulosta.

Kannattaa muistaa, että uudiskohteessa on joustavat maksuehdot. Esimerkiksi Skanskalta ostettaessa uuden kodin myyntihinta on tavallisimmin 30 % velattomasta hinnasta, loput 70 % on Skanskan neuvottelemaa pitkäaikaista yhtiölainaa. Kaupantekohetkellä maksat vain 25 prosenttia myyntihinnasta. Kun kotisi valmistuu, maksat loput eli 75 prosenttia myyntihinnasta. (Maksuetu koskee vain rakenteilla olevia kohteita.)

Jos aihe kiinnostaa, tutustu Skanskan Asunto sijoituksena -sivustoon.

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Kauppalehden Vieraskynä-blogissa.

Marja Kuosma

Marja Kuosma

Aloitin Skanska Kodeissa myynti- ja markkinointijohtajana joulukuussa 2015. Parasta työssäni ovat mukavat ja ammattitaitoiset työkaverit. Täällä myös tapahtuu koko ajan ja toiminta elää ja kehittyy, ja saadaan aikaiseksi mitattavia ja näkyviä tuloksia.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää