Töissä Skanskassa Vastuullisuus

Skanskan blogi:

Kaikkien vastuu on huolehtia kesätyöntekijöiden turvallisuudesta

Piakkoin pärähtää suvivirret kevätjuhlissa ja iso joukko nuoria karistaa oppilaitoksen pölyt jaloistaan ja suuntaa kesätöihin. Tästä joukosta myös Skanskan työmaille saapuu uusia tulevaisuuden rakentajia oppia saamaan.

Meidän pitää herätellä taas mieleen muuttuva tilanne työmailla. Työmaillemme tulee kokemattomia tekijöitä, joiden ei voida olettaa ymmärtää kaikkia työturvallisuuden näkökulmia. Voisikin helposti ajatella, että kokematon nuori työntekijä on se, jolle tapaturma ensisijaisesti tapahtuu. On meidän kokeneempien työntekijöiden tehtävä huolehtia nuorista.

Ensimmäset työpäivät

Ensimmäisenä päivänään nuoret työntekijät, olkoon jatkossa vaikkapa nimeltään Antti ja Anu, saavat perusteellisen perehdytyksen työmaalla. Lisäksi he saavat uutuuttaan kiiltävät työvaatteet ja muut varusteet, ja tehdään esittelykierros vaikkapa kahvituvassa. Tällöin vakituisetkin työntekijät oppivat tuntemaan Antin ja Anun heti alusta alkaen.

Antti ja Anu odottavat innoissaan ensimmäisiä työtehtäviään. Useimmiten nuoret ovat aluksi ns. lautapoikina, järjestelevät paikkoja ja huolehtivat jätehuollosta.

Yksi työtehtävä, mikä monesti myös päätyy Antin ja Anun työtehtäviin jonkin ajan päästä, on kuormien purussa avustaminen.

Silloin pitää ehdottomasti huomiokellojen alkaa soimaan!

Osaavatko nuoret varmasti kaikki kuorman purkuun liittyvät käytännöt?

Onko varmaa, että Antti tietää, miten taakkaa tulee nostaa? Onko varmaa, että Anu osaa antaa nosturille oikeanlaiset merkit taakkojen käsittelyssä?

Useimmiten ei.

Helposti sitä saattaa ajatella, että hyvä, nyt on yksi kesäjantteri, joka joutaa hoitamaan kuormien purun avustamisessa, ei mene vakituisten työntekijöiden aika kulkiessa holvilta alas ja takaisin kuormaliinoja irrottelemaan.

Tällöin ollaan vaarallisilla vesillä, silloin emme ole huolehtineet Antin ja Anun turvallisuudesta – emmekä myöskään muiden.

On pidettävä mielessä, että vaikka Antille ja Anulle antaisi perusteellisen työn opastuksen sekä teroittaisi vaaranpaikkoja, nuorten mielessä työnteon lomassa pyöriä viikonlopun suunnitelmat tai sitten puhelin kilahtelee taskussa ja ajatus alkaakin harhailla.

Tapaturman vaara on ilmeinen.

Itse kerron työmaan perehdytyksessä nostoista ja nostoapuvälineiden kunnon tarkkailusta. Samalla kerron myös, että kokematonta työntekijää ei saa laittaa tekemään nostoja yksinään.

No miten Antti ja Anu sitten oppivat tekemään nostoja?

Aina kokeneemman kaverin työparina.

Pidetäänhän toisistamme huolta. Aina.

Vietämme työturvallisuusviikkoa 8.-14.5.2017. Työturvallisuusviikon aikana keskustelemme ja pohdimme muun muassa terveellisistä ja turvallisista materiaalin siirroista työmailla.

 

Miikka Ukkonen

Miikka Ukkonen

Olen kotoisin Heinolasta, siltojen kaupungista Kymijoen kupeesta. Erinäisten vaiheiden jälkeen opiskelun perässä tie vei Mikkeliin, jossa nykyäänkin asun avovaimon, kissan ja pienen tyttären kanssa.
Skanskassa työskentelin ensimmäistä kertaa vuonna 2000 kesätöiden merkeissä. Sen kesän jälkeen minulle oli lähes itsestäänselvyys työskennellä Skanskassa.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää