Töissä Skanskassa

Skanskan blogi:

Missä minun kannattaisi tehdä töitä juuri nyt?

Nordic+-koulutusohjelman toimeksianto vei minun ja joukon ryhmätyötovereitani Skanskan upouuteen Norjan-pääkonttoriin Sundtkvartalet-toimistoon. Paikka sijaitsee Oslon keskustassa, ja siellä pitää majaansa Skanskan lisäksi muitakin yrityksiä.

Koko toimistossa on omaksuttu activity based working -ideologia pieniäkin yksityiskohtia myöten. Suomeksi termi kääntyy hiukan karkeasti toimintaperustaiseksi työskentelyksi. Työntekijä kysyy itseltään joka päivä useita kertoja, missä hänen kannattaisi juuri nyt työskennellä, eli millainen ympäristö sopii työtehtäviin, ja valitsee sitten sopivan tilan tämän mukaan. Jos toimisto on oikein toteutettua monitilatoimistoa, se mahdollistaa erityyppiset työskentelytavat.

Valinnanvaraa Oslon toimistossa totisesti on. Haluatko virkistyäksesi luonnonvaloa? Löytyy työpisteitä, joissa istut suoraan maisemaikkunan edessä. Pitääkö pitää vapaamuotoinen palaveri? Siihen sopii toimiston kahvila. Onko kyseessä keskittymistä vaativa, mutta ei salainen keskustelu? Siinä tapauksessa toimiston sisällä on pieniä taloja tai pesiä, joihin mahtuu neljästä kuuteen henkilöä. Onko tiedossa useita viikkoja kestävä tarjousprojekti isolla porukalla? Projektihuoneita on saatavissa. Haluatko työskennellä muiden joukossa sähköpöydän ja isojen ruutujen äärellä? Kyllä onnistuu!

Valokuvista näet esimerkkejä siitä, millaisia tiloja toimistosta löytyy.

Oslo_avotila

Oslon_konttori_4

Oslo_työskentelypesät

Toimiston pelisäännöt selkeästi näkyvillä

Viestintäammattilaisena minua ilahdutti toimivien tilojen lisäksi erityisesti se, että toimistossa ei ole oletettu ihmisten noin vain muitta mutkitta omaksuvan monitilatoimiston pelisääntöjä. Käsitykset siitä, miten toimistossa sopii käyttäytyä, saattavat vaihdella melkoisesti, ellei henkilöstöä osallisteta prosessiin, toiveista keskustella, asioista sovita ja sitten myös kerrota selkeästi. Niinpä Oslon toimistolla on joka puolella opasbanderolleja ja tauluja, jotka kertovat, millaiset säännöt missäkin tilassa pätevät.

Oslo_tilaohjeistus_4

Oslo_tilaohjeistus_2

Maailmalla liikkuu paljon tietoa, jossa käsitteet avotoimisto ja monitilatoimisto menevät hiukan sekaisin. Avotoimistot eivät ole mitenkään ongelmattomia. Olemme varmaan kaikki lukeneet niistä artikkeleja: melu häiritsee, flunssaepidemiat leviävät helpommin. Aiheesta julkaisi tammikuussa artikkelin esim. BBC. Artikkelissa kerrotaan esimerkki johtajasta, joka kokeiltuaan avotoimistomallia päätti tiimeineen palata perinteiseen konttoriin, jossa jokaisella on oma huone.

Artikkeli ei kuitenkaan kerro, millaisessa avoimessa tilassa tiimi työskenteli. Jos kyseessä oli avotila ilman kunnollisia näkösuojia, epäviralliseen jutusteluun tarkoitettuja sohvia tai ilman riittävästi paikkoja, joissa voi puhua luottamuksellisia puheluja, en ihmettele, etteivät työntekijät viihtyneet. Eikä siinä ole todellakaan ollut kyse monitilatoimistosta.

Sallivatko sosiaaliset säännöt vetäytymisen?

Onnistuneen monitilatoimiston avainkohta lienee sanan alussa: moni. Siis monenlaisia tiloja, jotka soveltuvat eri tarkoituksiin. Mutta yksin toimisto eli tilat eivät riitä. Täytyy myös olla sosiaalisesti sallittua tehdä työtään vaihtelevasti eri paikoissa ja välillä tehtävien niin vaatiessa myös kotona.

Yksityisyyttä ja vetäytymistiloja täytyy tarvittaessa olla, ja niihin täytyy saada myös mennä. Kuulokkeilla täytyy voida sulkeutua omaan maailmaansa. Jos tiimissä on uusia työntekijöitä, jotka opettelevat työtä, heille on selkeä etu olla toisten lähellä ja havainnoida, miten kokeneemmat kollegat sitä tekevät. Työn luonnetta täytyy siis ymmärtää. Aihetta tutkii syvällisesti esimerkiksi Leesman.

Omat henkilökohtaiset tavarat on tärkeää voida laittaa lukittavaa kaappiin. Niin Oslossakin on: jokaisella on kaappi ja työkalupakki, jossa voi kantaa tavaroitaan.

Oslo_oma_pikkukaappi_ja_työkalupakki

Itse asiassa onnistunut toteutus syntyy vasta yllättävän moninaisista hyvin mietityistä yksityiskohdista. Skanskan toimitilakehittäjät ovat pohtineet niitä hartaasti. Hyvät tulokset näkyvät muun muassa Skanska AB:n nykyisessä pääkonttorissa Entré Lindhagenissa.

Monitilatoimisto voi muotoutua tulevaisuudessa hyvin erinäköiseksi kuin se on tänään. Kenties tulevaisuuden toimistot noudattavatkin vallan uudenlaisia sääntöjä. Kenties niissä on rauhoittavaa metsän suhinaa tai aaltojen kohinaa muistuttavia äänimaisemia. Varmaa on se, että ympäristön täytyy heijastaa työn erilaisia luonteita ollakseen sellainen, että ihminen hakeutuu sinne mielellään – ja että hän myös saa työnsä tehdyksi.

Liisa Salmela

Liisa Salmela

Työurani aikana olen kirjoittanut varmasti satoja tiedotteita, valmentanut kymmenittäin ihmisiä kohtaamisiin tiedotusvälineiden kanssa, suunnitellut ja toteuttanut, oikolukenut ja kääntänyt, tehnyt esityksiä ja laatinut ohjeita, tuottanut sisältöä verkkoon, tviitannut ja vastaillut toimittajien kysymyksiin. Eteen tulee työtehtävien myötä koko ajan jotakin uutta. Työskentelin viestintäpäällikkönä Skanskassa kesään 2021 saakka.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää