Kehitystoiminta

Skanskan blogi:

Rakentaminen on siirtynyt digiaikaan

Rakentamisalaa jos mitä on pidetty aina perinteisistä perinteisimpinä alana, jolla ei ole tekemistä korkean teknologian kanssa. Näin ei kuitenkaan enää ole. Viimesyksyisen Slushin yhteydessä järjestetty ReCoTech-tapahtuma (Real Estate and Construction Technologies), alleviivasi muutoksen: rakennus- ja kiinteistöala kiinnostaa startup-yrityksiä ja päinvastoin.

Slush-tapahtumasta löytyi myös paljon alalle sovellettavaa. Erityisesti VR- (Virtual Reality) ja AR (Augmented Reality) -ratkaisuja, jotka ovat lisääntyneet ja kehittyneet suorastaan räjähdysmäisesti viimeisen vuoden aikana.

Onkin selvää että esimerkiksi perinteinen asuntomarkkinointi muuttuu ja ottaa työkalut käyttöön. Skanskan osalta ensimmäinen virtuaalista tutustumista asuntoon tarjoava kohde on Jyväskylässä As Oy Tampuuri(*), johon asunnosta kiinnostunut voi jo tutustua VR-lasien tai muun päätelaitteen avulla Enää ei tarvita siis edes kallista teknologiaa, nykyaikainen älypuhelin mahdollistaa jo tämän käytännössä.

Olemme tehneet myös ensimmäisiä testejä lisätystä todellisuudesta, joissa käyttäjä näkee yhtä aikaa ympäristön sekä siihen lisätyn 3D-mallinnuksen.

Digitaalisuus tunkee vauhdilla työmaille

Tietomallintaminen (BIM) on jo kohteissamme vakiotavaraa ja työmaamme käyttävät malleja monipuolisesti myös mobiililaitteilla.

Infran työmailla koneohjaus on tullut käyttöön siten, että kuljettaja näkee näytöltään suoraan leikkaussyvyydet ja tallentaa työn tulokset tietomalliin – huikea tuottavuuspotentiaali on realisoitumassa.

Robotitkin ovat ottaneet ensi askeleitaan (tai pitäisikö sanoa pyöritelleet tela-alustaansa) Skanskan talonrakentamisen työmailla Norjassa. Lisätty todellisuus etenee sitä vauhtia että lähivuosina työntekijöillä on älylasit käytettävissään. Vähintään silloin piirustukset voi jättää arkistokaappiin, jos niitä sielläkään enää tarvitaan.

Pohjimmiltaan kyse on tietysti tuottavuudesta ja laadusta, minkä vuoksi me ja ala yleensäkin olemme tästä kiinnostuneita. Hallituksen yksi kärkihanke, KIRA-digi – Rakennetun ympäristön ja rakentamisen digitalisaatio, on perustettu tukemaan tätä muutosta. Se tarjoaa kokeilurahoitusta yrityksille digitaalisten ratkaisujen edistämiseksi. Samalla kaadetaan raja-aitoja ja poistetaan tiedonsiirron esteitä yksityisen ja julkisen sektorin väliltä.

Digitaalisuus

Tulevaisuus on siis nyt

Tarvitsemme kiihkeästi tulevaisuuden osaajia koko rakennusalalle. On hyvä että myös korkeakoulut ovat heränneet tähän; Tampereen Teknillisessä Yliopistossa teemapäivä, Digihaasteet haltuun rakennetussa ympäristössä – Rakennustekniikan vuosiseminaari, jossa haettiin digitaalisuuden vaikutuksia alalle ja alan opetukseen.

Vastaavasti myös Aalto Yliopisto on ollut aktiivinen käynnistämällä alan Visio 2030 -hankkeen, jossa paneudutaan tuottavuuden parantamiseen, ja ihan varmasti digitaalisuutta hyödyntäen.  Aallon rakennustekniikan osastolla käynnistyi myös tutkimushanke digitaalinen rakennustyömaa, joka osaltaan hakee tulevaisuuden ratkaisuja.

Skanska on aktiivisessa yhteistyössä molempien korkeakoulujen kanssa monin eri tavoin, esimerkkinä mainittakoon puolivuosittain pidettävät opinnäytepäivät, joissa esitellään uusimmat diplomityöt ja saadaan vuorovaikutteista keskustelua töitä valvoneiden professoreiden kanssa.

Tulevaisuus on siis nyt ja se on digitaalinen myös rakennusalalla.

(*) Tutustu Tampuurin asuntoihin täältä.

Tutustu Tampuurin virtuaaliasuntoon täältä.

Asiakaskokemuspäällikkö Hanna-Kaisa Javanainen testaa HoLoLens-laseja Skanskatalon BIM-huoneessa.
Asiakaskokemuspäällikkö Hanna-Kaisa Javanainen testaa HoloLens-laseja Skanskatalon BIM-huoneessa.
Ilkka Romo

Ilkka Romo

Olen ollut reilut kymmenen vuotta Skanskassa kehittämistehtävissä, ensi alkuun tietomallintamisen eli BIMin parissa, mutta nykyisin laajemmin tutkimus- ja kehitystoiminnasta sekä toimintajärjestelmästä vastuussa.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää