Vastuullisuus

Skanskan blogi:

Koulutuksen keinoin kuopasta ylös

Rakennusalalla toimivat tietävät, että osaavan työvoiman puute hidastaa jo yritysten kasvua. Kun rakentaminen on alkanut vilkastua, tuntuu selvinneen kaikille, ettei hankkeita enää hoideta nykyisillä nuppiluvuilla.

On kuitenkin virhe tulkita tilannetta niin, että lisää väkeä tarvitaan, koska alalla olisi nyt menossa jonkinlainen korkeasuhdanne. Todellisuudessa olemme uudisrakentamisen osalta vasta lähivuosina nousemassa tasolle, jolla olimme 2010-luvun alussa. Pitkään olemme olleet tottuneita hyvin alhaisiin volyymeihin. Olemme siis vasta kipuamassa kuopasta ylös – mitään vuorenhuippua emme ole valloittamassa.

Pohjois-Suomen rakennusalalle saatiin iloisia uutisia 18.1.2017, kun julkisuuteen kerrottiin, että Oulun yliopistossa alkaa jälleen rakennusalan diplomi-insinöörien koulutus. Se lopetettiin Oulussa 1996, eli koulutus palaa nyt reilun 20 vuoden jälkeen. Tarkoitus on kouluttaa erityisesti Oulun alueen ja Pohjois-Suomen elinkeinoelämän tarpeisiin rakennus- ja yhdyskuntatekniikan diplomi-insinöörejä.

RIL:n tilastot kertovat lahjomattomasti sen tosiasian, että alan eläköityminen käy kuumana. Vaikka rakentaminen jäisi pysyvästi nykyiselle tasolle, vanhojen tekijöiden joukon harvetessa on saatava lisää uusia, jotta kone jatkaa käymistään.

Skanskassakin olemme taas nähneet, että kun uusia henkilöitä rekrytoidaan, se vaatii olemassa olevalta organisaatiolta paljon aikaa ja voimia: Uudet ihmiset täytyy perehdyttää ja saada heidät tuntemaan olonsa tervetulleiksi. Esimiehiä täytyy tukea, jotta heillä olisi parhaat mahdolliset edellytykset suoriutua näistä vaatimuksista. Koko ajan täytyy kasvattaa uusia kykyjä jo nuoresta harjoittelijasta pitäen, sillä vanhempaa väkeä poistuu jatkuvasti riveistä.

Paikkoja auki ongelmanratkojille

Uusia ongelmanratkojiahan alalla tarvitaan: Rakennusala on tarjonnut viime aikoina isoja pähkinöitä purtavaksi. Betonin lujuuteen ja rakentamisen laatuun liittyvät ongelmat ja suurten hankkeiden kustannusylitykset ovat taas kerran vahvistaneet, että osaavia ihmisiä on saatava johtamaan hankkeita ja pitämään ne budjetissa ja aikataulussa. Ja tarvitsemme ihmisiä aivan kaikilta koulutustasoilta.

Pohjois-Suomen rakennusklusterille voi nostaa hattua, että se on jaksanut taistella tärkeän asian puolesta ja sai vihdoin yliopistotason rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksen takaisin tarjolle Ouluun. Meillä alan yrityksillä ja muilla organisaatioilla on kuitenkin iso vastuu tarjota nuorille toivoille oksia, joille kiivetä, eli harjoittelu- ja työpaikkoja. Niitä on löydyttävä joka vuosi tietty määrä, että alan opiskelijat myös pysyvät alalla.

Vaikka valtaosa rakentamisesta keskittyy etelään, Pohjois-Suomessakin on menossa ja tulossa vaativia hankkeita: Oulun yliopistollinen sairaala uudistuu lähes jatkuvasti, Oulun asemakeskuksen suunnittelukilpailu ratkesi juuri ja lisääntyvä Lapin-matkailu tarvitsee enemmän majoitus- ja ravintolakapasiteettia. Pohjois-Ruotsissakin on teollisuuden hankkeita, joihin on vaikea saada ruotsalaisia rakentajia, sillä Etelä-Ruotsin huippumarkkina on nielaissut suurimman osan rakennusalan osaajista.

Jokainen meistä on lähettiläs

Koulutukseen pitää löytää myös erilaisia joustavia ratkaisuja, jotta alalle saadaan väkeä muualtakin kuin täysin perinteistä tutkintoputkea pitkin. Oulun ja Tampereen yhteistyönä on esimerkiksi onnistuneesti muuntokoulutettu sähköalan insinöörejä parissa vuodessa rakentajiksi.

Yritysten täytyy osata tunnistaa ja napata ajoissa alaa eri tahoilla opiskeleviin kiinni. Lisäksi jokainen meistä alalla toimivista on osaltaan alan lähettiläs. Meidän kauttamme välittyy kuva siitä, millaisia ihmisiä alalla on töissä. Nuoret katsovat alan nykyistä väkeä ja kysyvät itseltään, näenkö itseni joskus tuolla joukoissa mukana. Meidän pitää työskennellä sen eteen, että vastaus on kyllä.

 

Tuomas Särkilahti

Tuomas Särkilahti

Olen ollut Skanskassa vuodesta 1997, jolloin aloitin hankintainsinöörinä. Sitä ennen olin ollut viisi vuotta tutkijana TKK:lla. Nykyään olen Skanska Oy:n toimitusjohtaja.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää