Töissä Skanskassa

Skanskan blogi:

Ihmissuhteita pikakelauksella

Voiko muutamassa päivässä tulla niin tutuksi kuuden täysin vieraan ihmisen kanssa, että tietää heidän työnsä kohokohdat, rentoutumiskeinot, mikä heitä ärsyttää ja ilahduttaa sekä sen, paljonko penkistä lähtee kuntosalilla? Näköjään voi, vaikka jälkeenpäin onkin hiukan hengästynyt olo.

Kaikki tuo on mahdollista, kun otetaan joukko ihmisiä noin kymmenestä eri maasta, tuodaan heidät tukholmalaiseen kongressihotelliin ja jaetaan heidät ryhmiin. Ryhmän kanssa vietetäänkin sitten melkein kaikki valveillaoloaika koulutuksissa, strategiasimulaation parissa ja projektityötä suunnitellessa.

Ensimmäisenä päivänä tulee käytyä läpi työnkuvat, perheet ja harrastukset, mutta varsin nopeasti alkaa oppia myös paljon muuta toisten toimintatavoista, tottumuksista ja motivaatiosta. Sen, kuka on visionääri ja kuka jalat maassa -tyyppi. Kuka on salamannopea pukemaan ajatuksensa sanoiksi ja kuka miettii ja muotoilee kaikki lauseensa huolella. Kuka etsii itselleen uutta suuntaa ja kuka on tyytyväinen siihen tilanteeseen, missä hän juuri nyt on. Saman tiedon kerääminen työkavereista vie normioloissa yleensä selvästi kauemmin aikaa.

Ison konsernin osaaminen hämmästyttää ja saa nöyräksi

Minulla oli ilo käydä läpi tällainen speed datingin mieleen tuova kokemus, kun osallistuin Skanskan kansainvälisen Nordic+-koulutusohjelman ensimmäiseen vaiheeseen marraskuussa. (En ole kyllä koskaan osallistunut speed dateille, mutta oletan sen olevan samankaltaista.) Ohjelmassa toteutetaan puolen vuoden aikana pienryhmissä projektityöt, jotka kaikki liittyvät yrityksen strategiaan. Toimeksiantajina ovat liiketoimintayksiköiden johtajat.

Koulutusohjelmassa pääsee näkemään, kuinka valtavan paljon monimuotoisuutta, osaamista ja erilaista tekemistä isossa konsernissa onkaan. Mukana on rahoitus- ja lakiasioiden asiantuntijoita, siltainsinöörejä ja tuottavuuden kehittäjiä, koulupalvelujen pyörittäjiä, asuntoprojektikehitykseen perehtyneitä arkkitehteja ja toimitilavelhoja. Sitä katselee tätä kaikkea ja ymmärtää, miten paljon jo oman yrityksenkin sisällä on sellaista, mitä en tunne ja mihin en ole perehtynyt.

Ryhmäytymiseen investoiminen kannattaa aina!

Samalla kun päätä huimaavat samaan huoneeseen pakattu innostus ja osaaminen, päässä pyörii myös ryhmäytymiseen liittyviä huolenaiheita: Mitähän muut mahtavat ajatella minusta, sovinkohan porukkaan? Mitä jos olemme jostakin asiasta aivan eri mieltä?

Koulutuksen vetäjien mukaan on luonnollista, että tällaisia ajatuksia tulee. Meille painotettiin todella paljon sitä, miten vähän ryhmäytymiseen prosessina käytetään työelämässä yleensä huomiota – ja miten tärkeää se olisi, jotta tiimien tuottavuus saataisiin parhaalle mahdolliselle tasolle.

Ennen tehtävään tarttumista pitäisi malttaa tutustua

Kouluttajien mukaan hyvin usein käy niin, että projektin tai ryhmätyön alussa ihmiset vain hyppäävät suoraan itse tehtävän ratkomiseen. Toisiin tutustuminen, tavoitteiden kirkastaminen tai ryhmän toimintatavoista sopiminen jää hoitamatta – kunnes työskentelyssä törmätään juuri siihen, että jokin alkaa näissä asioissa kiikastaa.

Sen ainakin opin koulutuksen ensimmäisen viikon aikana, että investointi, joka projektin alussa menee tähän tunnusteluvaiheeseen, kannattaa tehdä. Se maksaa itsensä takaisin työn sujuvuutena ja siinä, että ryhmä pyrkii yhdessä kohti tavoitteita, joista ollaan samaa mieltä.

Odotan innokkaana, että oma ryhmäni pääsee kiinni tehtäväänsä ja saa kädet saveen!

Nordic+ on muuten vain yksi Skanskan monista koulutusohjelmista, joiden avulla kehitämme henkilöstömme osaamista. Ohjelmista löydät lisää tietoa täältä. Koulutusohjelmat tarjoavat mahdollisuuksia kokea, miltä tuntuu työskennellä kansainvälisessä ympäristössä. Monille ohjelmat tarjoavat uralle käänteentekeviä kokemuksia. Voit esimerkiksi lukea Skanska Stretch -ohjelmaan osallistuneen Per Heinrupin kokemuksista.

 

 

Liisa Salmela

Liisa Salmela

Työurani aikana olen kirjoittanut varmasti satoja tiedotteita, valmentanut kymmenittäin ihmisiä kohtaamisiin tiedotusvälineiden kanssa, suunnitellut ja toteuttanut, oikolukenut ja kääntänyt, tehnyt esityksiä ja laatinut ohjeita, tuottanut sisältöä verkkoon, tviitannut ja vastaillut toimittajien kysymyksiin. Eteen tulee työtehtävien myötä koko ajan jotakin uutta. Työskentelin viestintäpäällikkönä Skanskassa kesään 2021 saakka.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää