Töissä Skanskassa Vastuullisuus

Skanskan blogi:

Käräytä kaverisi onnistumisista!

Rakennusalalla työskentelevät saavat osakseen runsaasti kielteistä palautetta milloin rakentamisen huonosta laadusta ja milloin heikosta tuottavuudesta. Ei savua ilman tulta, mutta valtavan paljon hyviä onnistumisia jää huomioimatta negatiivisuutta viljelevällä rakennusalalla.

Positiivisen ja negatiivisen palautteen tulee olla tasapainossa. Runsas negatiivinen palaute aiheuttaa passivoitumista ja johtaa välinpitämättömyyteen ja tehottomuuteen. Positiivinen palaute puolestaan on motivaatiota ja parempaa suorittamista generoivan voiman lähde.

Mitäpä jos rakentamisen laatu ja työn tuottavuus lähtisi kohentumaan, kun rakentajat saisivat enemmän positiivista palautetta onnistuneista suorituksistaan?

Ihmiset ansaitsevat kehuja työympäristön parantamisesta

Käräytä kaverisi kertomalla hänen esimiehilleen hänen tuottavuutta parantavista ideoista, toisista välittävistä työturvallisuusteoista tai ammattitaitoa huokuvista laatuteoista. Oleellista on, että ilmiannettu onnistuja on rohkeasti poistunut mukavuusalueeltaan ja uskaltanut kehittää ja parantaa työympäristöä. Kaverinsa käräyttäjä saa hyvän mielen ja edesauttaa kannustavan työympäristön muodostumista.

On fantastista kuulla ihmisten onnistumisista, jotka mahdollistavat positiivisen palautteen antamisen. Mieti miltä sinusta itsestäsi tuntuisi, kun harmaana lokakuisena aamuna esimiehesi yllättäen kehuisi sinua työvirheen syntymisen estämisestä tai näkisit työtyökaverisi hyvänolontunteen hänen saadessaan takiasi positiivisen palautteen? Se työpäivä tuntuu varmasti erityiseltä säästä riippumatta.

Hyviä suorituksia on olemassa sadoittain, kunhan vain vaivaudumme näistä kertomaan: Aktiivinen torninosturikuljettaja on puuttunut työturvallisuusrikkomuksiin ehkäisten vakavia työtapaturmia. Suojalasien käytön laiminlyöneille on järjestetty askartelua side silmillä, jotta he ymmärtäisivät, miltä tuntuisi työskennellä sokeana. Nuori tuotantoinsinööri on esitellyt tyylillä projektiamme arvovaltaisille ulkomaalaisille vieraille. Hyvin hoidettujen projektien seurauksena asiakkaamme tarjoavat neuvottelu-urakoita uusista hankkeistaan.

Lähdetään rakentamaan parempaa yhteiskuntaa positiivisen energian kautta

Suomen heikon taloustilanteen yhdeksi syyksi on tunnistettu alisuoriutumisemme kilpailijamaihin nähden. Tarvitsemme enemmän innovoivaa toimintaa työyhteisöissämme.  Uusien innovatiivisten toimintatapojen synnyttäminen vaatii motivoituneen ja positiivisen ilmapiirin. Tehokkuutta jarruttavan liian byrokratian kumoaminen vaatii energiaa, jota positiivisessa työyhteisössä on enemmän tarjolla.

Positiivisen palautteen antaminen ja saaminen luo paremmat edellytykset rakentavan palautteen vastaanottamiselle. Positiivisessa ja motivoituneessa työilmapiirissä puututaan myös epäkohtiin heti näiden ilmaantuessa, mikä vähentää tapaturmien ja laatuvirheiden todennäköisyyttä.

Aloitetaan muutos itsestämme tuomalla enemmän esille onnistumisiamme. Rakennetaan työpaikastamme yhä positiivisempi, kaveria kannustavampi ja vastuuntuntoisempi huippupaikka.

Jukka Kylliö

Jukka Kylliö

Jukka Kylliö toimi Skanskan Etelä-Suomen toimitilarakentamisyksikössä aluejohtajan tehtävissä syyskuusta 2015 marraskuuhun 2020 asti.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää