Töissä Skanskassa

Skanskan blogi:

“Olet nainen rakennusalalla – onko se ongelma?”

Toimittajan kysymys täysin eri asiaa käsittelevässä haastattelussa sai pasmani aivan sekaisin vajaa vuosi sitten. Lukuisista mediavalmennuksista ja vuosien varrella annetuista haastatteluista huolimatta vastauksen antaminen periaatteessa yksinkertaiseen kysymykseen oli äärimmäisen hankalaa. Enkä sitten lopulta siihen oikeastaan vastannutkaan, vaan keskustelimme aiheesta toimittajan kanssa pitkään.

Kysymys on palannut useamman kerran mieleen kuluneen vuoden aikana, kun Skanskan uuden strategian tavoitteet monimuotoisuudelle ja hyväksyvälle työyhteisölle ovat alkaneet näkyä vähitellen myös käytännössä. Konkreettisin esimerkki on Skanskan osallistuminen Dialogi-hankkeeseen vuonna 2015. Omakohtaisesti olen huomannut aiheen lounas- ja kahvipöydissä käydyissä keskusteluissa, joissa on noussut esiin huoli työyhteisömme homogeenisyydestä ja naisten vähäisestä määrästä linjatehtävissä. Tästä myös toimitusjohtajamme Tuomas Särkilahti bloggasi hankkeen alussa (20.3.2015).

Jos minulta olisi kysytty sama kysymys kymmenisen vuotta sitten, vastaukseni olisi ollut selkeä ”ei”. Mutta nyt en enää pystyisi vastaamaan siihen yhtä ehdottomasti. Vuosien varrella olen nähnyt ja kokenut useissa tilanteissa kuinka rakennusalalla perinteiset rooliajatukset ja alitajuiset ennakkoluulot istuvat yllättävän tiukassa.

Ensimmäinen herätys ennakkoluuloihin oli Skanskan Nordic+ -esimiesohjelman ensimmäinen päivä, kun ryhmää pyydettiin päivän kokemuksen perusteella arvaamaan, mikä mahtaa olla kunkin osallistujan persoonallisuusprofiili. Muut osallistujat tiesivät koulutukseni (DI) ja näkivät minun olevan ryhmän ainoa nainen. Heidän arvionsa minusta oli: looginen ja systemaattinen sininen sekä empaattinen muut huomioiva vihreä. Pieleenhän se meni niin että heilahti. Todellisuudessa olen perustemperamentiltani pomottava punainen ja suupaltti keltainen, joka tietää näiden ominaisuuksien heikkoudet ja siitä syystä yleensä uudessa porukassa ensin seuraan tilannetta ja yritän kuunnella myös muita.

Näin jälkeenpäin en voi myöskään kuin ihmetellä joitain (miehiltä) saamiani ohjeita ja kommentteja. Minua on mm. kehotettu käyttämään naisellisia keinoja asioiden eteenpäin viemisessä. Ei vaan ole ihan selvinnyt, mitä nuo naiselliset keinot oikein ovat, joita neuvoja antanut tarkoitti. Suu on loksahtanut auki myös silloin, kun epäkohdasta kertomista on pidetty “sellaisena normaalina naisten kiukutteluna”.

Edellä kuvatuissa tilanteissa ja myös viime aikojen keskusteluissa on huolettanut se, kuinka ihmiset laitetaan muottiin heidän taustansa takia tai sanotaan, että jossain tehtävässä pitää olla tietynlainen. Erityisen pelottava tilanne on silloin, kun työyhteisö ei hyväksy joukkoonsa erilailla ajattelevia ja normimuotista poikkeavia henkilöitä. Näitäkin tilanteita uran aikana on valitettavasti tullut nähtyä.

Toisaalta huippukokemukset ovat syntyneet silloin, kun monimuotoinen tiimi on tehnyt yhdessä töitä saman tavoitteen eteen. Viimeisin kokemus tästä oli työskentely tarjoustiimissä, joka otti erilaiset ihmiset (itseni mukaan lukien) avosylin vastaan juuri sellaisina kuin he olivat ja hyödynsivät jokaisen vahvuuksia (tästähän voisi saada aikaan vaikka oman bloginsa).

Mitä sitten vastaisin nyt toimittajan esittämään kysymykseen, jos se esitettäisiin uudestaan? Vastaisin näin: ”Se ei ole ongelma, mutta se on, että naisia on rakennusalalla vähän erityisesti linjajohdon tehtävissä. Meillä Skanskassa on asia tiedostettu ja ryhdytty toimenpiteisiin tilanteen muuttamiseksi. Uusin avaus on Skanskan sisäinen monimuotoisuusverkosto, joka osaltaan jatkaa vuoropuhelua monimuotoisen johtamisen ja naisten uramahdollisuuksien edistämiseksi. Odotankin jo innolla verkoston 17.6. järjestettävää kickoff-tilaisuutta, johon on ilmoittautunut mukaan iso joukko molempien sukupuolten edustajia.”

Kaisa Kekki

Kaisa Kekki

Ei tainnut raksa olla edes vaihtoehtona, kun aikoinaan hain Otaniemeen opiskelemaan. Niin vain päädyin edellisen vuosituhannen viimeisenä vuonna Skanskalle ja rakentamisen ihmeelliseen maailmaan. Tie nykyiseen työhön sairaalahankkeiden liiketoiminnan kehittämisen parissa on käynyt monien erilaisten ja mielenkiintoisten tehtävien kautta.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää