Asiakastyö

Skanskan blogi:

Kannattaako sijoittaa uuteen asuntoon vai ostaa vanha?

Pankkitili ei tarjoa näinä aikoina tuottoa eikä osakesijoittaminen houkuttele kaikkia sijoittamisesta kiinnostuneita. Asuntosijoittaminen sen sijaan on ollut hyvässä vedossa jo pitkään. Toki siinäkin on omat riskinsä ja töitä pitää tehdä, jotta tuottoa saa.

Remppakuntoinen pikkuyksiö saattaa tuntua houkuttelevalta ja sopii monelle. Puhun kuitenkin vahvasti uuden asunnon puolesta hyvänä vaihtoehtona myös asuntosijoittajalle. Suurin etu uudiskohteessa on huolettomuus pitkälle tulevaisuuteen. Remppahuolia ei ole näköpiirissä – eikä remonteista aiheutuvia kustannuksia. Uuden asunnon hankinta saattaa olla jonkin verran kalliimpi kuin vanhan asunnon, mutta remonttien jälkeen vanhan asunnon todellinen hinta nousee usein samalle tasolle kuin uudessa asunnossa – ellei korkeammaksikin.

Ålandsbankenin asuntorahastosta vastaavan sijoitusjohtaja Antti Valkaman mukaan ammattisijoittajan näkökulmasta uuden asunnon optimaalinen omistusaika on 10–12 vuotta. ”Ensimmäisen kymmenen vuoden aikana tulee korjaustarpeita aika vähän, ja niistäkin osa lankeaa takuun ansiosta rakennuttajan vastuulle”.

Maksukykyinen vuokralainen arvostaa laatua ja viihtyisyyttä. Raikas, valoisa asunto ja asuinympäristö yhdessä muodostavat hyvän kokonaisuuden ja plussaa ovat sijaintipaikan erityispiirteet, liikenneyhteydet ja palvelut.

Kannattaa myös ottaa huomioon rakentamismääräysten muuttuminen ja asuntojen laatutason kehittyminen, kun pohtii valintaa uuden ja käytetyn asunnon välillä. Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana tekniset rakentamismääräykset ovat tiukentuneet merkittävästi ja uusi asunto on ominaisuuksiltaan aivan eritason tuote kuin vanha.

Merkittäviä uudistuksia on tullut muun muassa kosteudenhallintaan, ja äänieristysvaatimukset ovat tiukentuneet. Vaikka täysin äänetöntä asuntoa ei ole olemassakaan, nykynormien mukaiset asunnot ovat tässä mielessä parempia kuin aikaisemmin rakennetut asunnot. Asumisen laatua lisäävät myös tilavat lasitetut parvekkeet, hyvätasoiset uudet kodinkoneet sekä materiaalit ja varusteet.

Nykyaikaiset ja energiatehokkaat rakenteet ja modernit talotekniset ratkaisut näkyvät myös omistajan kukkarossa.

Energiatehokkuuden mahdollistavat nykyaikaiset ulkoseinäeristeet, tiiviit ikkunat sekä suunnitteluratkaisuissa rakennusten ja esimerkiksi ikkunoiden sijoittaminen ilmansuuntien mukaan.

Uusissa asunnoissa tilojen toimivuus ja esteettömyys ovat suunnittelun lähtökohtia. Tilojen toimivuus tarkoittaa harkittua huonejakoa ja hyvää pohjaratkaisua. Kylpyhuoneet, käytävät ja oviaukot on mitoitettu niin reilun kokoisiksi, että kotona mahtuu kulkemaan tarvittaessa myös pyörätuolin kanssa. Sama koskee myös porrashuoneita ja hissejä.

Tässä vielä kolme pointtia pohdittavaksi, kun vertailet uutta ja käytettyä asuntoa sijoituskohteena:

  1. Uudiskohteessa on joustavat maksuehdot. Esimerkiksi Skanskalta ostettaessa uuden kodin myyntihinta on tavallisimmin 30 % velattomasta hinnasta, loput 70 % on Skanskan neuvottelemaa pitkäaikaista yhtiölainaa.  Kaupantekohetkellä maksat 25 % myyntihinnasta ja 75 % myyntihinnasta, kun koti valmistuu.
  2. Uusi asunto on huoleton, suurempia remontteja ei ole tiedossa kymmeniin vuosiin.
  3. Maksukykyinen vuokralainen arvostaa laatua ja viihtyisyyttä, jota uusi asunto tarjoaa.

Jos aihe kiinnostaa, tilaa Skanskan tuottama asuntosijoittamisen pikaopas.

Marja Kuosma

Marja Kuosma

Aloitin Skanska Kodeissa myynti- ja markkinointijohtajana joulukuussa 2015. Parasta työssäni ovat mukavat ja ammattitaitoiset työkaverit. Täällä myös tapahtuu koko ajan ja toiminta elää ja kehittyy, ja saadaan aikaiseksi mitattavia ja näkyviä tuloksia.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää