Kehitystoiminta

Skanskan blogi:

Kuulumisia automaation ja robotiikan konferenssista Oulusta

Olin esittelemässä juhannusviikolla Skanskan tietomallintamisen käytäntöjä kansainvälisessä Automation and Robotics in Construction and Maining -konferenssissa  (automaatio ja robotiikka rakentamisessa ja kaivosteollisuudessa) Oulussa. Konferenssin järjestäjinä toimivat RIL ja Oulun Yliopisto.

Oulun yliopistolla pidettyyn konferenssiin osallistui yli 150 tutkimus- ja kehitystoiminnan edustajaa eri puolilta maailmaa. Esitellyt tutkimukset käsittelivät monipuolisesti rakentamisen automaatioon liittyviä simulaatioita, ohjelmistokehitystä ja laitetestauksia, mutta yhteistä lähes kaikille esityksille oli liittymä tietomallintamiseen. Eniten ja konkreettisimpia tuloksia oli saavutettu infrarakentamisen alueella, jossa koneautomaatio onkin yleistymässä nopeasti sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Minut oli kutsuttu tilaisuuteen esittelemään, miten rakennusliike hyödyntää tietomalleja käytännössä. Johtopäätöksenä voisin todeta, että tietomallinnus on ehdoton edellytys erityyppiselle automaatiolla rakentamisen eri osa-alueilla. Olkoon sitten kyse tienrakentamisen koneautomaatioista, tulevaisuuden 3D-printtauksesta tai muusta esivalmistuksesta. Joka tapauksessa mallintaminen on ehdoton edellytys tuottavuuden parantamiseksi. Tätä aihetta käsittelin myös Kauppalehdessä julkaistussa kirjoituksessani 9.6.2015.

Ohjelmaan kuului myös vierailu Skanskan rakentamalle Kauppakeskus Valkean työmaalle, jossa myös esiteltiin tietomallin käyttöä työmaanäkökulmasta, myös tablettitietokoneiden avulla. Katso video Kauniaisten Kvartetin työmaalta.

Kaiken kaikkiaan tilaisuudesta jäi tunnelma, että automatiikka ja mallintaminen edistävät käsikkäin tuottavuutta ja myöskin laatua suunnittelun ja esivalmistuksen lisääntyessä.

Ilkka Romo

Ilkka Romo

Olen ollut reilut kymmenen vuotta Skanskassa kehittämistehtävissä, ensi alkuun tietomallintamisen eli BIMin parissa, mutta nykyisin laajemmin tutkimus- ja kehitystoiminnasta sekä toimintajärjestelmästä vastuussa.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää