Töissä Skanskassa

Skanskan blogi:

Mikä rakentamisen laadussa mättää?

Homekouluja. Viivästyneitä putkiremontteja. Rakentamisen huonosta laadusta saa kuulla vähän joka suunnalta, ja jokainen uusi kosteusvauriotapaus pitää ihmiset päivittelemään, mitä rakentamisen laadulle on tapahtunut, kun se on nykyään niin huonoa. Tässä on yhden rakennusalan sisäpiiriläisen yritys järkeistää laatuun liittyvää keskustelua.

Kuten kaikissa monimutkaisissa ilmiöissä, rakentamisen laadussa on kyse muutakin kuin mitä näkyy päällepäin. On helppoa syytellä ketjun viimeistä lenkkiä eli rakennustyöntekijää, varsinkin jos hän on vielä ulkomaalainen.

Lopputuloksen laatuun vaikuttaa kuitenkin aivan yhtä paljon myös suunnittelun laatu. Mitä useampaa materiaalia ja komponenttia suunnittelija esimerkiksi rakennuksen julkisivuun piirtää, sitä suurempi on riski, että jonkin yksityiskohta ei toimikaan käytännössä kuten sen pitäisi. Ja tämä siitä huolimatta, että yksityiskohta on toteutettu aivan suunnitelmien mukaan. Rakenteellisessa suunnittelussa selväjärkinen yksinkertaisuus on valttia.

Rakennusalaa syytetään usein nihkeydestä uusia ideoita kohtaan. Tähän on ymmärrettävä syy: emme halua lähteä kokeilujen tielle, kun vastaamme lopputuotteen toimivuudesta vuosien ajan. On turvallisempaa vakioida hyviksi havaittuja ratkaisuja, kehittää niitä edelleen ja eliminoida niistä virheiden mahdollisuudet.

Kumppanien valinta ratkaisee

Lopputuloksen laatuun vaikuttaa myös rakennusprosessin laatu. Prosessin tulee olla sellainen, että jokainen siinä toimiva tietää oman tehtävänsä ja tekee oman työvaiheensa kerralla valmiiksi. Lisäksi tiedon tulee kulkea sujuvasti osapuolten välillä ja käytettävien työkalujen tulee tukea prosessin onnistumista. Tässä on rakennusalalla vielä paljon kehitettävää.

Rakennusalalla on kaikenlaista toimijaa, osa erittäin hyvin velvoitteensa hoitavia ja osa ei. Pääurakoitsija vastaa kuitenkin kaikkien aliurakoitsijoidensa tekemisistä. Siksi aliurakoitsijoiden valinta on oleellista. Vaikka hinnalla on toki merkitystä aliurakoitsijoita valittaessa, paljon ratkaisee myös se, millaiset ovat aiemmat kokemukset urakoitsijasta.

Niitä, jotka suoriutuvat toistuvasti hyvin, käytämme mielellämme uudelleen. Vakioyhteistyökumppani tietää, että jos se ei hoida hommiaan, se löytää ongelmat edestään. Luotettavien kumppanien käyttämisellä voidaan tehokkaasti poistaa suuri osa laaturiskeistä.

Yhteen hioutunut porukka tekee laatua projektista toiseen

Vakioinnin merkitys pätee siis myös työvoimaan, ei vain ratkaisuihin. Tämän vuoksi Skanskassakin on oman työvoiman osuus edelleen noin puolet kaikesta työmaillamme toimivasta väestä. Omat kokeneet työntekijät tietävät, mikä toimii, tuntevat toisensa ja prosessit. Yhteen hioutunut porukka on huomattavasti tehokkaampi kuin milloin mistäkin haalittu, joka projektiin erikseen koottu kirjava sakki.

Varsinkin julkisen sektorin rakennuttajat tuntuvat ajattelevan, että urakkakokonaisuuksia pilkkomalla saadaan rakennus mahdollisimman halvalla. Rohkenen epäillä. Mitä enemmän projektissa häärii toimijoita, sitä hankalampaa on varmistaa, että kaikki toimivat sovittujen pelisääntöjen mukaan ja tietävät, mitä heiltä odotetaan. Toteuttajienkin valinnassa palaamme selväjärkiseen yksinkertaisuuteen.

Vastuun kantaminen punnitaan ongelmatilanteissa

Skanskan tavoitteena on nolla virhettä. Tuotteemme ja prosessimme eivät silti suinkaan aina ole virheettömiä, vaikka jatkuvasti parannammekin niitä. Jos ongelmia tulee eteen, kannamme niistä vastuumme ja korjaamme vastuullemme kuuluvat asiat kuntoon. Laatulupaus punnitaan juuri niissä tilanteissa, joissa kaikki ei ole mennytkään niin kuin on ollut tarkoitus.

Yksi rakennusteollisuuden pääteemoista vuonna 2015 on rakentamisen laatu. Moni varmaan toteaa, että jo on aikakin. Itse odotan teemavuonna kaikilta alan toimijoilta tasokasta keskustelua ja konkreettisia tekoja laadun kohentamiseksi.

Tuomas Särkilahti

Tuomas Särkilahti

Olen ollut Skanskassa vuodesta 1997, jolloin aloitin hankintainsinöörinä. Sitä ennen olin ollut viisi vuotta tutkijana TKK:lla. Nykyään olen Skanska Oy:n toimitusjohtaja.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää