Vastuullisuus

Skanskan blogi:

Dopingista kärähtää ennen pitkää

Skanskalla on ollut maailmanlaajuiset eettiset ohjeet vuodesta 2000. Yhteiskunnan ja kulttuurin muutosten myötä eettisyyttä on kuitenkin toden teolla herätty pohtimaan erityisesti viime vuosina, niin Skanskassa kuin muuallakin rakennusalalla.

Meillä on globaaleja asiakkaita ja yhteistyökumppaneita, jotka katsovat yritystämme kokonaisuutena. Heille on kaikkea muuta kuin yhdentekevää, jos Skanskassa sattuisi vakava eettinen rike, vaikkei se tapahtuisikaan aivan heidän naapurissaan: missä tahansa maassa maineeseemme tuleva tahra vaikuttaa maineeseemme kaikkialla, missä toimimme.

Eettiset rikkeet ovat pahimpien riskien joukossa, jotka meitä voivat kohdata. Eikä tämä päde vain Skanskaan, vaan muihinkin rakennusalan suuriin toimijoihin. Pahimmillaan eettinen rike voi johtaa siihen, että yritys suljetaan julkisten tarjouskilpailujen ulkopuolelle. Tällainen seuraus olisi liiketoiminnalle myrkkyä.

Koulutukset käynnissä

Samaan tapaan kuin työturvallisuusasioissa, Skanska tekee itsearviointeja kaikissa toimintamaissaan myös eettisyydestä. Itsearvioinnin perusteella määritellään toimenpiteet, joiden kautta eettisyyttä kehitetään edelleen. Suomessa toimenpidelistalla on esimerkiksi koko henkilöstön, niin toimihenkilöiden kuin työntekijöiden, kouluttaminen vuonna 2014. Meillä on parhaillaan menossa koulutuskierroksia eri paikkakunnilla. Niiden myötä tietoisuus asiasta on entisestään kasvanut. Ihmiset ymmärtävät yhä selvemmin, että eettisyydessä on kyse yhteiskuntavastuustamme.

Rakennusalalla suurena haasteena ovat aliurakointiketjut ja se, kuinka arvot ja toimintatavat toteutuvat hankkeissamme myös niiden keskuudessa, jotka eivät ole omilla palkkalistoillamme. Suuri osa toiminnastamme tehdään aliurakoitsijoiden voimin, ja me vastaamme siitä, että he toimivat periaatteidemme mukaisesti. Alihankkijoiden esivalinnassa ja valvonnassa on kiinnitettävä huomiota siihen, että nämä seikat ovat kunnossa.

Rikkeiden avulla ei saavuteta mitään kestävää

Siitä, että koko rakentamisen ketjussa toimitaan eettisesti, hyötyvät viime kädessä rakennusteollisuuden asiakkaat ja koko yhteiskunta. Tätä viestiä on osaltaan rummuttanut myös Harmaa talous, musta tulevaisuus -kampanja, jossa rakennusteollisuus on mukana.

Eettiset rikkeet ovat kuin doping: niistä kärähtää ennen pitkää. Rikkeiden kautta saavutetut edut ovat vain lainaa, joka on myöhemmin maksettava takaisin korkojen kera. Alalla on kaikkien osapuolten helpompaa toimia, kun pelisäännöt ovat selkeät ja kaikki toimijat myös noudattavat niitä.

Tuomas Särkilahti

Tuomas Särkilahti

Olen ollut Skanskassa vuodesta 1997, jolloin aloitin hankintainsinöörinä. Sitä ennen olin ollut viisi vuotta tutkijana TKK:lla. Nykyään olen Skanska Oy:n toimitusjohtaja.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää