Vastuullisuus

Skanskan blogi:

Turvapuisto ei ole turha puisto

Oulun Takalaanilaan metsän keskelle valmistuva Pohjois-Suomen Turvapuisto on todella tervetullut koulutusympäristö. Puistoa ja rasteja on rakennettu kymmenien yritysten innolla, joiden kaikkien päämäärä on tavoitella nollaa työtapaturmaa omissa toiminnoissaan. Skanska on ollut mukana puiston suunnittelun alkumetreiltä saakka perustajajäsenyrityksenä.

Puistossa tuleekin olemaan esillä Skanskan toiminnoista suuri osa, kuten kalustopalvelut, talonrakentaminen, asfaltointi ja infrarakentaminen. Turvapuiston opetuskierros alkaa aina loistavista oppisalitiloista, jotka ovat Skanska Rakennuskoneen (kalustopalvelut) toimittamat. Pohjois-Suomen Turvapuistossa kouluttajina toimivat jäsenyritysten henkilöstö – valmiita kouluttajadiplomin saaneita henkilöitä on tällä hetkellä jo lähes sata.

Turvapuiston vakioasukkaatTurvapuistokierroksella opitaan havaitsemaan hyvät käytännöt ja nähdään myös väärin tehtyjä työsuorituksia, jotka ovat pahimmillaan johtaneet työntekijän kuolemaan. Heti aluksi koulutustilojen eteisaulassa vierailijan katse kohdistuu happiviiksissään istuvaan ennenaikaisesti eläköityneeseen mieheen, joka on sairastunut työuransa aikana keuhkoahtaumatautiin. Rasteilla nähdään myös havainnollisesti kuolemaan johtanut putoaminen sekä paljon muita vakavia läheltä piti tilanteita. Aina on kuitenkin nähtävissä saman työvaiheen turvallinen toteuttaminen.

Puiston yksittäiset rastit on rakennettu yhteistyössä usean yrityksen kanssa, esimerkiksi perustus- ja runkovaiheen rakentamisen rastilla toimijoina Skanskan lisäksi ovat Lujatalo, Rajaville, Ruskon Betoni ja Ramirent.

Puiston monipuolisuus sykähdyttää kokenuttakin ammattilaista ja pysäyttää varmasti ajattelemaan työturvallisuutta oman työpäivänsä aikana. Yhtälailla puisto palvelee opiskelijoita, jotka ovat vasta kasvamassa työelämän haasteisiin. Uskon ja toivon, että nämä nuoremmat kävijät oppivat puistokierroksella todella paljon työturvallisuusajattelua.

Pohjois-Suomen turvapuisto tulee olemaan Skanskalle erittäin tärkeä koulutusympäristö henkilöstön turvallisuuskouluttamiseen. Puistokierroksien lisäksi koulutustiloja ja aluetta voi hyödyntää esimerkiksi työturvallisuuskorttien ja tulityökorttien koulutustilaisuuksiin.

Tänä vuonna toukokuussa Skanskassa vietetään jo kymmenettä kansainvälistä työturvallisuusviikkoa, jonka kunniaksi olemme haastaneet toiset rakennusalan yritykset mukaan turvallisuustalkoisiin. Viikon aikana on varmasti kovasti vipinää myös uutuuttaan loistavassa Pohjois-Suomen Turvapuistossa.

Kokonaisuutena Turvapuiston rakentaminen Takalaanilaan osoittaa yrityksien ja mukanaolevien muiden yhteisöjen, kuten oppilaitosten ja järjestöjen yhteistä halua työturvallisuus asenteiden kasvattamiseen. Olemme todella tyytyväisiä jo nyt sillä, vaikka puisto elää vielä alkumetrejään, on varauskalenteri jo pitkälle täysi. Puiston viralliset vihkijäiset pidetään loppukesästä 2014.

Turvapuisto-logo

Yrjö Juustila

Yrjö Juustila

Toimin turvallisuuspäällikkönä Skanska Talonrakennus Oy:n Pohjoisessa alueyksikössä. Ennen nykyistä tehtävääni olin Pohjoisen alueyksikön turvallisuusasiantuntijana neljä vuotta ja tätä ennen kymmenisen vuotta Skanskan teollisuusrakennustyömailla mittamiehenä ja henkilöstön edustajana työsuhde sekä työturvallisuusasioissa.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää