Töissä Skanskassa

Skanskan blogi:

Maailman paras taito on ensiaputaito – ja mikä parasta meistä jokainen voi oppia sen

Olen yksi Skanskan pääkonttorin noin kolmestasadasta toimihenkilöstä, ja yksi talon yli kolmestakymmenestä ensiaputaitoisesta. Viranomaisohjeistuksen mukaan Skanskan pääkonttorin kokoisessa toimistossa viitisen prosenttia henkilöstöstä tulee olla ensiapukoulutettuja, ja noin 10 prosenttia työmaalla työskentelevistä täytyy handlata taidot (lisätietoa aiheesta Työsuojeluhallinnon nettisivuilla). Skanskan pääkonttorilla siis löytyy jokaisesta kerroksesta 3–4 ensiaputaitoista henkilöä, joten turvallisuusasiat on omaksuttu täällä toimistollakin.

Työturvallisuudesta puhutaan usein vain työmaanäkökulmasta. Tämä toki on hyvinkin luonnollista, kun olemme rakennusfirmassa töissä. Vaikka pääkonttorillamme ja toimistolla ylipäätään työtapaturmariski on huomattavasti pienempi kuin työmailla, et voi koskaan tietää, milloin apuasi tarvitaan.

Mikä on sitten saanut minut, verta ja kipua kammoksuvan yksilön päivittämään tällaisia taitoja? Mielestäni ensiaputaito kuuluu peruskansalaistaitoihin. Juurikin minun kaltaiselleni henkilölle, jolle ajatus irronneesta peukalosta saa aikaan yökötyksen, on ehdottoman hyvä käydä tällainen koulutus. Tieto ei tässä tapauksessa lisää tuskaa (ainakaan minulle), vaan tuntuu helpottavalta, että voin tarvittaessa auttaa.  Meillä kaikilla on varmasti omat vahvuutemme ja osaamisemme, mutta ensiaputaito on siinäkin mielessä hieno taito, ettei kenenkään tarvitse verrata omaa osaamistaan muiden osaamiseen.  

En ole onneksi työpaikallani joutunut kokemaan paperihaavoja pahempia haavereita, mutta ulkomaailmassa olen havainnut muutamia tilanteita, joissa ambulanssi on pitänyt kutsua paikalle. En tiedä, olisinko näihin tilanteisiin osannut edes reagoida ilman ensiapukoulutusta. Mutta onneksi meidän ensiapukurssilla käyneiden taviksien ei tarvitsekaan muuttua supersankareiksi, ja tosi paikan tullen voimme ottaa sen tärkeimmän apuvälineen taskustamme ja soittaa pelastusalan ammattilaisille – 112 on ainakin kaikissa EU-maissa käypä numero.

Jotta ensiaputaito pysyy ajan tasalla, tulee koulutus suorittaa kolmen vuoden välein. Edellisen kerran olin koulutuksessa keväällä 2011, ja nyt sitten syksyllä 2013 kävin päivittämässä korttini. EA1-kurssi kestää kaksi päivää, ja kertauskurssi puoli päivää. Ei mielestäni ole yhtään turhaa ajankäyttöä siihen verrattuna, että näillä taidoilla saattaa jonain päivänä pelastaa jonkun hengen.

Eipä suurimmalla osalla pääkonttorimme ensiapukoulutetuilla ole jääneet harjoitukset tähän. Pääkonttoristamme löytyy myös sydämentahdistin defibrillaattori eli deffa, jonka käyttöön koulutetaan erikseen. Myös minä olen näiden kolmen vuoden aikana opetellut kyseisen laitteen käytön.

Lisäksi meillä löytyy joka kerroksesta ensiapukoulutetun lisäksi paloturvallisuusvastaavat ja heidän apurinsa. Minunkin vastuullani on kunnia häätää oman kerrokseni työkaverit pihalle palohälytyksen alkaessa huutamaan.

Skanskassa järjestetään muutaman kerran vuodessa ensiapukoulutuksia, ja niiden osalta oma henkilöstö voi kysyä lisätietoa esimerkiksi omalta työterveyshuollolta tai henkilöstöyksiköstä. Tutustu myös SPR:n ”Opi ensiapu” -sivuihin, josta löydät lisätietoa aiheesta ja joiden kautta “ei-skanskalaiset” voivat osallistua ensiapukoulutuksiin.

Elviksen elvytys
“Elvis herää!” Skanskan pääkonttorilla elvytysharjoituksia treenataan Elvis-nuken avulla.

 

 

Sari Perento

Sari Perento

Aloitin työskentelyn Skanskalla tammikuussa 2007 suoraan koulunpenkiltä. Opiskelin yritysviestintää ja haaveenani oli päästä töihin ison kansainvälisen yrityksen viestintäyksikköön. Nyt vastuullani on Skanska Suomen sisäinen ja ulkoinen verkkoviestintä.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää