Vastuullisuus

Skanskan blogi:

Työturvallisuusviikko – entä sitten?

Skanskan kansainvälistä työturvallisuusviikkoa vietetään nyt Suomessa jo kahdeksatta kertaa 22.–28.10. Mitä nämä viikot merkitsevät minulle ja muille skanskalaisille?

Työturvallisuudesta puhuminen on aina parempi asia kuin puhumattomuus, tämähän on selvää kaikessa muussakin ihmisten yhteisessä tekemisessä. Työturvallisuus ja työturvattomuus ovat niin näkyvä asia, että siitä on helppo aloittaa keskustelu. Sanat suorastaan ampaisevat ihan jokaisen ihmisen suusta, jos he sattuvat näkemään riskinottoa. ”Hei, eihän tuo mies vaan putoa tuolta!” voi kuulla sivullisen sanovan hänen kulkiessaan rakennustyömaan ohi. ”Eipä isompaa hätää, hänellä näyttää olevan turvavaljaat päällään”, voi keskustelu jatkua onnellisesti.

Pahempi juttu olisi, että keskustelu päättyisi puhelinsoittoon hätäkeskukseen. ”Hei, tässä Niilo Noheva. Näin juuri, kun mies putosi rakennustyömaan katolta, hän makaa nyt elottomana maassa…”

Valistustyö työturvallisuuden eteen on kantanut hedelmää, ovathan skanskalaisille sattuneet tapaturmat vähentyneet huomattavasti tuosta vuoden 2005 ensimmäisestä työturvallisuusviikosta. Toki työturvallisuuden eteen on tehty töitä vuosien saatossa jatkuvasti, eikä pelkästään tätä yhtä viikkoa vuodesta. Työturvallisuusviikko on kuitenkin työviikko, jolloin keskitytään erityisesti työturvallisuuteen ihan kaikissa Skanskan projekteissa ympäri maailman.

Mitä työturvallisuusviikko sitten merkitsee yksittäiselle kirvesmiehelle, muurarille, maalarille ja muille päivittäin työmaalla työskenteleville henkilöille?

Työturvallisuusviikon ohjelma katkaisee normaalin työrutiinin työmaalla, se antaa mahdollisuuden osallistua työmaalla järjestettyyn tietoiskuun, sammutusharjoitukseen tai muuhun turvallisuusohjelmaan, jonka työnjohto on katsonut tarpeelliseksi työturvallisuuden edistämiseksi.

On varmaa, että erilainen työpäivä jää aina mieleen. Erityisesti positiivisesti ja kannustavasti esitetyt turvallisuusasiat aiheuttavat myös jälkeenpäin positiivisen reaktion. ”Nyt on syytä tarkastaa työn turvallisuus ennen kuin aloitamme, tästähän puhuttiin silloin työturvallisuusviikolla”, voi porukan nokkamies muistuttaa kavereitaan. ”Hyväksyn vain turvallisen työtavan”, kuten tämän vuoden teema on.

Työnjohtajan näkökulmasta työturvallisuusviikko antaakin hyvän mahdollisuuden käyttää tarvittava aika sen työturvallisuusasian toteuttamiseen, joka on ehkä jo pitkään vaivannut mielessä. Tällaisen työvaiheen turvallisuusjohtaminen on hyvä käsitellä työnjohtajien ”turvallisuuden aivoriihessä”, mikä on ideoitu viikon yhdeksi tapahtumaksi.

Työturvallisuusviikolla myös johtajat jalkautuvat projekteille keskustelemaan työmaahenkilöstön kanssa. Näillä johdon kierroksilla voi hyvin aukaista pieniä solmukohtia, jotka ovat aiheutuneet viestiketjun katkeamisesta työmaalta pääkonttoriin. Hyvää yhteishenkeä luo se, että johtaja oikeasti keskustelee ja kuuntelee rapparin, hitsarin tai ihan kenen tahansa rakentajan huolia ja murheita tai kuulee heiltä suoraan hyviä kehitysideoita, joihin hän johtajana voi vaikuttaa.

Meille alueyksiköiden turvallisuuspäälliköille työturvallisuusviikko merkitsee sanomattoman paljon, ja annamme arvoa sille, että työturvallisuusviikon suunnittelijat ja viikkoon osallistujat ovat täysillä mukana, rakentamassa turvallisempaa tulevaisuutta yhteiselle työpaikalle. Otetaan sokka irti ja päästetään turvallisuusajattelu päivän karkeloihin mukaan. Tuskin kukaan jääkään pelkästään ihastelemaan työturvallisuusviikon mainosjulistetta vaikka se hieno onkin.

Lue lisää Skanskan maailmanlaajuisesti työturvallisuusviikosta tästä linkistä

Lähetä meille turvallisuusvinkkisi! Jätä vinkkisi tästä

Yrjö Juustila

Yrjö Juustila

Toimin turvallisuuspäällikkönä Skanska Talonrakennus Oy:n Pohjoisessa alueyksikössä. Ennen nykyistä tehtävääni olin Pohjoisen alueyksikön turvallisuusasiantuntijana neljä vuotta ja tätä ennen kymmenisen vuotta Skanskan teollisuusrakennustyömailla mittamiehenä ja henkilöstön edustajana työsuhde sekä työturvallisuusasioissa.

Kirjoittajan tekstit

Lue lisää